Halloween a tekvice

Autor: Ivan R. V. Rumánek | 7.11.2012 o 14:01 | (upravené 7.11.2012 o 14:07) Karma článku: 4,90 | Prečítané:  1003x

Kedysi na angličtine v škole som sa dočítal, že v Amerike aj Anglicku sa robí „tekvicový koláč“ a vtedy som si pomyslel, že tá anglická kuchyňa je „fakt divná“. Už len tá predstava... nejaké cesto plnené strúhanou tekvicou... Takmer sa mi obracal žalúdok pri tej predstave, a moja selektívna pamäť radšej tento aspekt angloamerickej kultúry uložila do nejakého toho podvedomia.

Nie som vyznavačom našich „dýň“ a „tekvíc“, tých plodín, ktoré zrejme uchvacujú našu agrárnu dušu tým, že čím ich dlhšie necháme na roli, tým sú väčšie... Nejde tu o kvalitu, ale o kvantitu. Naše tekvice, okrem toho, že sú to len vodnané bezchuťové tkanivá, majú podivný pach, ktorý sa mi prieči. Tekvicovú (alebo, ako sa hovorí u nás na Starej Turej – „dynovú“) omáčku som nikdy nemal rád, jedine som ich dokázal odtolerovať v podobe vyprážanej, kde ich podstata je poriadne zakamuflovaná chrumkavým obalom.

Naštastie časom prišla k nám vznešenejšia forma tekvice: v starších kuchárskych knihách o Francúzsku sa ešte môžeme dočítať o „tekvičkách“. Bol to pomocný preklad francúzskeho slova „courgette“. Ale medzitým sa tieto „tekvičky“ dostali aj k nám a zaužívali sa pod názvom prebraným nie z francúzštiny, ale z taliančiny – cukiny (prípadne cukety). Ich chuť je príjemná, musia však byť mladé a malé. U nás však, zvyknutí na to, že čím väčšie – tým lepšie – nechávame cukinu dorásť do veľkosti tekvíc, čo je veľká škoda a ujma na ich chuti. Avšak cukinový nákyp, zo zmesi strúhanej cukiny, syra, údenín... – veď ho iste poznáte - je veľmi dobrý objav našej slovenskej kuchyne – teda, aspoň predpokladám, že je to slovenský výmysel -, a veľmi dobrý.

Aký je však ten nešťastný angloamerický „tekvicový koláč“? Žeby niečo podobného nášmu cukinovému nákypu?

Vôbec nie. Nejde tu totiž vôbec o tekvicu ani dyňu ani nič podobné cukine. Ide o plodinu, ktorá sa po anglicky volá „pumpkin“. Má žltú dužinu a sladkú chuť. Jej konzistencia pripomína zemiaky a má ďaleko od vodnatosti tekvíc. Keď som prvýkrát jedol „pumpkin pie“, výbornú lahôdku, spomenul som si na školské časy a došlo mi, že to práve jem ten neblaho obávaný „tekvicový koláč“ a uvedomil som si, že išlo zasa – ako veľmi často – o problém prekladu. „Pumpkin“ totiž ťažko prekladať ako „tekvica“. Je to plodina na kvalitatívne oveľa vyššej úrovni, a nechápem, ako to, že sa u nás táto dobrota nepestuje, keď ju pozná celý svet a – ako som si sám potvrdil – dorodí sa bez problémov aj u nás. Jej nevýhodou možno je, že na rozdiel od tekvice nie je tým väčšia, čím dlhšie sa nechá v záhrade... a to možno pestovateľov odradzuje.

Moji príbuzní z južného Slovenska, keď som im o tom rozprával, mi hovorili, že veď oni to pestujú a hovoria tomu „panská tekvica“. Keď mi to doniesli a podľa ich návodu som si ju upiekol v trúbe, nešlo žiaľ o pumpkin. Malo to síce konzistenciu menej vodnatú než tekvica a farbu oranžovú, nebola to lahodná pumpkinová chuť, v ktorej je neprítomný tekvicový pach.

Nedávno som si s nádejou kúpil zeleninu lákavo nazvanú „hokkaidská tekvica“... Žiaľ, po jej uvarení som zistil, že ani toto nie je pumpkin. Prečo je cesta pumpkinu k nám taká ťažká, keď ho vlastne pozná celý svet? V Amerike a Británii robia z neho onen slávny („tekvicový“) koláč „pumkin pie“, v západnej Európe ho mixujú na lahodnú („krémovú“) polievku, v Japonsku ho rozkrájaný na kusy používajú do polievky misoširu alebo z neho robia excelentný puding... Akoby skutočne dobré veci naše kraje stále obchádzali...

Myslím si však, že čo sa týka terminológie, tak s pumpkinom by sme mali urobiť to isté, čo sme pred nejakými 20 rokmi urobili s cukinou: nahradiť jeho nepresné označenie „tekvica“ presným názvom, trebárs v poslovenčenej podobe jeho anglického názvu - pampkin. Aby bolo jasné, že pampkinový koláč nie je z tekvíc, ale z niečoho úplne iného... oveľa lepšieho.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.


Už ste čítali?